Deo izmena za sezonu 2019

U sezoni 2019. unutar Ipone Moped Endurance Cupa, na snazi je i dalje pravilnik definisan za sezonu 2018. uz sledeće izmene:

Ugovor

Svi timovi koji žele da učestvuju na svim trkama u sezoni 2019 Ipone Moped Endurance Cupa potpisuju pre prve trke potpisuju ugovor koji im garantuje sledeće benefite:

  • Startnina od 4.500 RSD u okviru Serije i 3.000 RSD u okviru Open klase
  • Zagarantovano mesto u grupnom transportu na trke

Ugovorom timovi garantuju da će startovati na svakoj trci, odnosno da će najviše 10 dana pre trke pismenim putem na email info@mec.rs najaviti svoj izostanak. Ekipa koja prijavi svoj izostanak sa trke, ne snosi odgovornost. Ekipa koja svoj izostanak ne prijavi, na sledećoj trci dužna je da izmiri iznos startnine.

Obaveza organizatora je da najkasnije 30 dana pre planiranog datuma trke obavesti takmičare ukoliko dođe do nekih promena. Ukoliko se planirani događaj odloži na dan događaja, organizator snosi troškove dolaska ekipa na stazu po ceni 10 RSD po kilometru. Ostale troškove organizator ne snosi.

U sezoni 2019 održava se sedam trka u četiri države, a kup se može proglasiti validnim ukoliko se odveze najmanje šest trka.

Timovi koji ne potpišu ugovor na početku sezone nisu dužni da učestvuju na svim trkama, ali je njima startnina po motoru 6.000 RSD u seriji, odnono 4.000 u Openu i nije im zagarantovano mesto u transportu.

Klase

U sezoni 2019 ukida se Open V klasa, te takmičari sa mopedima sa varijatorom mogu i dalje učestvovati u klasi Open, bez odvojenog bodovanja. U klasi Open i dalje mogu učestvovati samo mopedi koji su imali serijski Varijator, ne i naknadno montirani varijator na ramu standardnog mopeda. Učešće skutera nije moguće.

Unutar klase „Serija“ u sezoni 2019 raspisuje se eksperimentalna klasa „GUS“ u kojoj se po MotoGP CRT modelu zasebno boduju mopedi sa gusanim cilindrom. Na svakoj trci proglašava se pored pobednika trke i tri najbolje plasirana motora sa gusanim cilindrom.

Gus klasa se ne boduje prema zasebnom bodovanju, već na osnovu osvojenih bodova iz trke. Gus se računa kao zasebna klasa unutar klase.

Primer: Motori sa startnim brojevima 1, 2 i 3 su opremljeni aluminijumskim cilindrom, dok su motori s brojevima 4, 5 i 6 opremljeni gusanim cilindrom. Na kraju trke raspored je: 1-4-2-3-5-6 u tom slučaju dodeljuju se poeni:

Klasa Serija: 1: 30 poena, 4: 24 poena, 2: 21 poen, 3: 19 poena, 5: 17 poena, 6: 15 peona. U klasi „GUS“ bodovi su 4:24 poena, 5: 17 poena i 6: 15 poena. Pehare osvajaju: u klasi Serija mopedi 1, 4 i 2, dok u klasi „GUS“ pehare osvajaju mopedi 4, 5 i 6.

Šampionat sponzora

Uz doplatu od 1.500 RSD po ekipi raspisuje se Šampionat sponzora. Sponzor može prikupiti poene najviše tri ekipe na svakoj trci, odnosno ukoliko je od strane istog sponzora sponzorisano 10 timova, samo 3 prvoplasirana ulaze u generalni plasman. Sponzori vode svoj šampionat i za isti dobijaju pehare.

Slobodni treninzi

Na zahtev mnogobrojnih timova učesnika u sezoni 2018, raspisuju se dodatni slobodni treninzi na svakoj od trka Ipone Moped Endurance Cupa u sezoni 2019. Timovima će staza biti otvorena tri sata pre starta prvog kvalifikacionog treninga i istu mogu koristiti bez ikakve kontrole. Tom prilikom timovima se neće meriti vreme po krugu, niti će na stazi biti prisutni sudije i sanitetsko vozilo, te vozači na isti izlaze isključivo na sopstvenu odgovornost.

Izmene tehničkog pravilnika

2.3.5. Na mopedu mogu biti montirane neoriginalne felne. Felne koje se smeju koristiti moraju biti sa serijskog mopeda sa automatskim menjačem, istog proizvođača. – Uvodi se izmena, te se dozvoljava da na mopedu budu felne prečnika 16 ili 17 inča bilo kog proizvođača, sa mopeda sa automatskim menjačim, koji za zaustavjanje koristi doboš kočnicu. U klasi „Open“ dozvoljena je upotreba svih točkova prečnika 16 ili 17, uz mogućnost korišćenja disk kočnice. 

2.3.9. Električni uređaji – Za trke koje se voze noću ili delimično noću, svi mopedi moraju biti opremljeni prednjom lampom koja svetli belom ili žutom bojom. Svetlo može biti povezano na struju mopeda ili na baterije. Prednja svetlosna grupa mora konstantno da radi tokom svih treninga i trka u noćnim ili delimično noćnim uslovima. Ukoliko se koristi svetlo sa staklenim sočivom, isto mora biti prelepljeno providnom folijom. – Dozvoljava se korišćenje svetla koje koristi struju mopeda, ali je obavezno da moped bude opremljen i sijalicom na baterije, kako isti ne bi bio neosvetljen u slučaju kvara na agregatu mopeda. 

2.3.11. Dopuna goriva – Na mopedima klase Serija je obavezno da se nalazi originalni rezervoar goriva. Zatvarač rezervoara mora biti originalan. Dolivanje goriva mora se vršiti iz plastičnih kanistera najveće dozvoljene zapremine 5 litara. – Dozvoljava se upotreba rezervoara sa mopeda Tomos APN6 napravljenog od plastike, uparenog sa originalnim zatvaračem. 

2.4.4.8. Glava cilindra mora odgovarati cilindru. – Dozvoljava se upotreba neoriginalne glave.