Od dobre zabave, do ozbiljnog takmičenja

Kada je pre dva meseca raspisan Moped Endurance Kup niko nije ni slutio da će se Kup pretvoriti u ozbiljno takmičenje. Danas, dan nakon prve zvanične trke, svi se možemo složiti da je sve ovo postalo jedna ozbiljna priča.

Pred oko 2.000 znatiželjnih gledalaca, pretrčavanjem staze 29 ekipa startovalo je trku. Kvalifikacije je vozilo više vozača, ali manjak sreće sprečio ih je da startuju.

Četiri sata vozači su okretali krugove na stazi Kart moto centra Ada Huja. Padovi, kvarovi i izletanja zadesili su gotovo sve ekipe na stazi, ali neumorni vozači i mehaničari su radili celu noć kako bi došli do pobede i vrednih poena.

U poslednjih sat vremena situacija je bila jasna – Tri ekipe bore se za pobedu. Različite taktike koje su timovi odabrali odlučile su pobednika.

Pobednik trke je ekipa „Kart Moto“ za koju nastupaju Petar Šarčev, Vladimir Popović i Ljubomir Bugarski. Ovoj ekipi bilo je potrebno 4:00:34,413 da dođu do pobede, odnosno četiri sata i gotovo ceo jedan pun krug.

U borbi za drugo mesto videli smo dramatičnu završnicu. Ekipe „Garage Majstori“ čije su boje branili Darko Prokin, Dejan Ristovski i Nemanja Medić i 33 Motor Sport čijim mopedom su upravljali Nemanja Novaković, Bratislav Veljković i Srđan Višnjić bili su na samo nekoliko sekundi razlike. 33 Motor Sport odlučio se za taktiku jednog vozača u poslednjih 60 minuta, što bi ih verovatno i dovelo do drugog mesta da u dva kruga pre kraja moped nije ostao bez goriva.

Na kraju, kroz cilj su „Garage Majstori“ prošli kao drugoplasirani, uz krug zaostatka za pobedničkom ekipom. Vozači „33 Motor Sporta“ morali su se zadovoljiti trećim mestom.

Za najbrži krug trke, litrom ulja za dvotaktne motore nagrađen je Uroš Živković kome je za jedan krug bilo potrebno 50,952 sekundi. Istom nagradom nagrađen je i Mihajlo Mladenović, koji je sa petnaest godina ujedno i najmlađi takmičar.

Kompletne rezultate možete pronaći u sekciji Rezultati.