Za navijače

Spektakl u Jagodini

Baner Majice

Treća sezona Moto-Bike Moped Endurance Cupa je u toku, a u nedelju 21.07. je u Jagodini vožena peta i poslednja trka pred letnju pauzu koja će trajati pet nedelja. Da na pauzu odemo puna srca potrudili su se svi takmičari koji su nam pružili trku za pamćenje.

Obzirom da je trka vožena u letnjem periodu, kada je veliki broj takmičara na odmoru, jutro u boksu dočekali smo s nešto manjim brojem takmičara nego što smo navikli. Ipak, to nije uticalo na ono što ćemo gledati na stazi.

Prva trka vožena je u klasi Open. Sat vremena kvalitetnog trkanja, kao uvertira za glavnu trku dana. Na startu je kao prvoplasirani krenuo Kristijan iz ekipe Nanotech, ispred Prokina iz Ekipe Garage Team i Miloša iz drugog tima ekipe Nanotech. Sredinom trke, prilikom zamene vozača u ekipi Nanotech ne uspevaju da startuju motor i shvataju da imaju problem sa karburatorom, što ih je na kratko udaljilo sa staze. Ovaj momenat iskoristili su u ekipi Garage Team i preuzeli prvu poziciju, gde su se zadržali do kraja trke.

I dok su ostale ekipe nizale pehove, greške i kvarove, ekipe Taurunum 1 i 2, posle gotovo godinu dana od kada su nam na Adi Huji pružili najbolju borbu u sezoni 2018,uspeli su da sastave odličnu trku, u uigranom tempu i što je najvažnije bez pehova, pa su se momci iz Zemuna – Đenka, Dare, Boki i Zlaja popeli na pobedničko postolje i kući poneli dva pehara.

U okviru iste trke vozi se i klasa Open V, u kojoj je po običaju sa starta veoma brzo krenuo Kiš iz Garage Teama, ali je sreća bila na njegovoj strani. Već nakon nekoliko krugova videlo se da Kiš ima nekih potreškoća i da neće imati tempo na koji smo navikli. Ubrzo ga je sustigao Jovan iz ekipe Zemun 222, ali kako mu se približio na svega nekoliko sekundi, pao je i izgubio tempo. U drugoj polovini trke neverovatan tempo imala je ekipa Speed Racers iz Zrenjanina, koja je u jednom trenutku čak i povela trku, ali su se nakon problema u boksu, gde su izgubili pet minuta, na stazu vratili na poziciji četiri. U poslednjih 15 minuta, Gašparević iz ekipe Beko Racing Team i Tabakov iz ekipe Speed Racers vodili su borbu sa štopericom iz koje je kao pobednik ovog puta izašao Beko RT.

Na kraju trke, još jednu, petu u nizu, pobedu odnosi Garage Team, ispred ekipe Zemun 222 koja je i pored dva pada uspela da sačuva drugo mesto i ekipe Beko Racing Team.

Klasa Serija pružila je najviše zadovoljstva publici koja je tokom prvih sat vremena uživala u borbi „na točak“ između Kristijana Ivanoskog i Darka Prokina. Ova dva momka pružili su nam duel kakav se retko viđa i na trkama svetskog ranga. Za 60 minuta videli smo preko 40 obilaženja, a jedinu pometnju uspeli su da naprave takmičari zaostali za krug, koji su na kraju i uspeli da ih razdvoje.

Kako se četvoročasovna trka nastavljala, ekipa Nanotech Moto-Bike Racing Team po prvi put nije imala pehova, te su uspeli da sačuvaju prednost i na kraju stignu do pobedničkog postolja, na kome se Kristijan, Miloš i Vlada još uvek nisu našli ove godine. Ekipa Garage Team u sastavu Boba, Nikola i Proka ovog puta, nakon odličnih borbi, ali i problema sa kočnicama koji su ih mučili gotovo tokom cele trke, stigla je do druge pozicije.

Ekpa TSM koja je delimično iz Valjeva, a delom iz Novog Sada, stigla je do treće pozicije u trci, ali im u poslednjim krugovima trke nije bilo lako, jer su im dečaci iz ekipe Jahači Magle disali za vratom. Momci iz Jahača Magle imali su takav tempo u poslednjih 30 minuta trke, da su obilazili i one najbrže. Ipak, u borbi sa štopericom izgubili su trku, tako da su se ovog puta mogli zadovoljiti pozicijom četiri, dok su se Nemanja, Jovan i Gaga iz TSMa popeli na postolje.

U okviru klase Serija boduju se i takmičari koji nastupaju sa gusanim cilindrom, a pobedu u ovoj klasi odnela je ekipa gore pomenutih Jahača Magle, koje momci iz Taurunum Racing Teama ovog puta nisu mogli da stignu te su se morali zadovoljiti pozicijom dva. Novoformirana ekipa „Čombe, Mirko i Šareni“ koja je imala odličnu trku na Autokomercu, gde ih je u poslednjim minutima trke izdao menjač, ovog puta uspela je da završi trku i dođe do svog prvog pehara, ovog puta za poziciju tri u klasi Gus.

Kao i uvek do sada, priznanjima su nagrađeni i Juniorske ekipe, kojih je ovog puta nažalost bilo samo dve. Ekipa Jahača Magle ovog puta odnela je pobedu nad dečacima iz ekipe Dobanovci Racing Team koji su vozili odličnu trku i sigurnom vožnjom stigli do zasluženog pehara.

About the author

Moped Endurance Cup

Ipone Moped Endurance Cup osnovan je jula 2017. godine. U prvoj sezoni vožene su četiri trke - tri na Adi Huji i jedna u Kuli. U sezoni 2018. Cup stiče podršku kompanija Ipone i Red Bull i kompletno takmičenje dobija znatno ozbiljnije okvire, uz direktan TV prenos na SportKlub kanalima.

Add Comment

Click here to post a comment

Motor Racing League plugin by Ian Haycox